190 miljoen opbrengst verhuld vermogen in 2020

In 2020 was de opbrengst van het Belastingdienst programma ‘Verhuld vermogen’ 190 miljoen aan alsnog opgelegde belastingen, boetes en rente. Dit was de opbrengst van ruim 2600 potentiële verhullingszaken, elk met substantiële bedragen boven de tienduizend euro. Meestal ging het om Nederlanders met buitenlands vermogen, waarover alsnog belasting plus een boete en rente moest worden betaald. Bij vermoeden van een strafbaar feit, kan het dossier zelfs overgedragen worden aan de FIOD.

Steeds inventieve constructies

Opvallend was dat er steeds inventievere constructies worden gebruikt om inkomen en vermogen voor de fiscus te verhullen. Dit omdat het steeds lastiger wordt om zwart te sparen door automatische informatie uitwisseling tussen landen. Ook kan de fiscus aan de hand van aankopen in Nederland met buitenlandse betaalkaarten via betalingsverwerkers die gegevens opvragen en analyseren. Belastingdienst besteedt met het programma Verhuld Vermogen veel aandacht aan deze steeds inventieve instructies. Doel van het programma Verhuld Vermogen is dat het niet loont om vermogen en inkomen buiten het zicht van de fiscus te houden.

Actieve medewerking meest gunstig

Enerzijds gaat het volgens de fiscus om belastingplichtigen die met het volle besef hun vermogen willen verbergen. En anderzijds belastingplichtigen die zich door adviseurs hebben laten verleiden tot allerlei constructies. De belastingdienst geeft expliciet aan dat mensen uit deze laatste groep vaak opgelucht zijn als ze het verhulde vermogen alsnog bij de fiscus hebben aangegeven en alles betaald hebben. Ook benadrukt de Belastingdienst dat er een voorkeur is voor een snelle afhandeling waarbij de belastingplichtige vlot de gevraagde informatie verstrekt. Dit is in lijn met ons advies dat actieve medewerking en openheid van zaken het beste is.

Mocht u in een dergelijke situatie zitten, dan zijn wij u graag van dienst met advies en begeleiding bij het traject om alsnog aangifte te doen.

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze expertise waarin wij als internationaal belastingadviseurs cliënten bijstaan.

Wij voorzien ook van advies in andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, de inkeerregeling, belastingaangifte, het adviseren bij remigreren of het houden van een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Ook dat is toegevoegde waarde in de vorm van het in de toekomst voorkomen van een nadeel.

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
T: +31 (0)10-3033701
E: belastingadvies@jcsuurmond.nl

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials

 