Belasting en bezit in twee werelden: Uw huis in Nederland en internationaal wonen
Als u een huis hebt in Nederland en in het buitenland woont, moet u rekening houden met de belastingregels van beide landen. Dubbele belasting betalen is natuurlijk not done! Valt de Nederlandse woning in box 1 bijvoorbeeld of box 3? En andersom: Heeft u wellicht een tweede woning in het buitenland of bent u van plan om een vakantiewoning te kopen? Maak niet de fout die velen gemaakt hebben en informeer u hier over de belastinggevolgen van een huis in het buitenland.
Woning in Nederland, wonen in buitenland
Als u geëmigreerd bent, of van plan bent om te gaan emigreren, begrijpen we dat u wellicht de voorkeur geeft aan het behouden van uw Nederlandse woning gezien de huidige huizenmarkt. Als u ervoor kiest om uw woning te verhuren, kan dit aantrekkelijk zijn vanwege de vaak aanzienlijke huurinkomsten.
Toch kan het ook dat u de woning voor eigen gebruik wilt behouden, wellicht in de verwachting van een waardestijging of om uw mogelijkheden open te houden voor een eventuele (snelle) terugkeer naar Nederland. Maar hoe zit het dan met de belasting? Uw Nederlandse woning zal nog steeds onderhevig zijn aan belastingen in Nederland, ook al woont u in het buitenland. U wordt beschouwd als buitenlands belastingplichtige voor uw Nederlandse woning. Hier vind u meer informatie erover.
Box 1 of box 3?
Als u de woning voor eigen gebruik aanhoudt, dan kan de woning in box 1 blijven, hypotheekrente aftek is dan ook mogelijk. Lees hier meer over hypotheekrenteaftrek.
Wanneer valt uw Nederlandse woning dan niet in box 1? Als de woning verhuurd wordt moet deze worden aangegeven in box 3. Een vakantiewoning (link naar anker beneden in tekst) valt hier ook onder. Box 3 heffing is gestegen voor onroerend goed de laatste tijd, waardoor u meer belasting zal moeten betalen over uw tweede woning in Nederland. Wilt u meer weten over box 3? Bekijk hier de laatste update of neem contact met ons op.
Huis in Nederland, wonen in buitenland
Heeft u niet in Nederland een tweede huis, maar in het buitenland? Dan zijn ook in deze situatie tal van zaken om in overweging te nemen. Bij het kopen van een huis in het buitenland, zal dit zowel voor de Nederlandse belastingkant als voor de buitenlandse belastingkant gevolgen hebben.
Bij aankoop van een huis in het buitenland mag Nederland daar over heffen. Nederland heft dan over de netto waarde van de woning en valt in box 3. U gebruikt daarvoor de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte. U hoeft ook geen belasting in Nederland over de huurinkomsten te betalen, deze zijn in Nederland vrijgesteld.
Aanvragen aftrek ter voorkoming dubbele belasting
Om te vermijden dat u belasting moet betalen over hetzelfde inkomen in twee verschillende landen, wordt in Nederland een aftrek voor de voorkoming van dubbele belasting toegepast. Dit komt voort uit de vele belastingverdragen die Nederland met de meeste andere landen heeft afgesloten. Door de berekening van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting tezamen met de gestaffelde berekeningswijze van de box 3-heffing leidt deze aftrek -ondanks de benaming- niet tot volledige (100%) voorkoming van dubbele belasting. Er is dan toch -enige- Nederlandse inkomstenbelasting verschuldigd naast de eventuele buitenlands inkomstenbelasting.
Door de berekening van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting tezamen met de gestaffelde berekeningswijze van de box 3-heffing leidt deze aftrek -ondanks de benaming- niet tot volledige (100%) voorkoming van dubbele belasting.
Huis in buitenland niet opgeven
Helaas is het onder Nederlanders met een huis in het buitenland een veelvoorkomende fout hun woning niet in de Nederlandse belastingaangifte niet aan te geven. u loopt dan het risico op een boete of naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Als de belastingdienst nog niet achter uw buitenlandse woning is gekomen, dan heeft u geluk. Het is dan zaak de woning zo snel mogelijk op te geven middels de inkeerregeling. Lees hier meer erover.
Als de Belastingdienst er wel achter komt, dan zal de Belastingdienst dit zien als een fiscaal misdrijf. Soms kan er tegen de boete bezwaar gemaakt worden.
Neem contact met ons op over de mogelijkheden in uw situatie!