Belasting en bezit in twee werelden: Uw huis in Nederland en internationaal wonen

Als u een huis hebt in Nederland en in het buitenland woont, moet u rekening houden met de belastingregels van beide landen. Dubbele belasting betalen is natuurlijk not done! Valt de Nederlandse woning in box 1 bijvoorbeeld of box 3?  En andersom: Heeft u wellicht een tweede woning in het buitenland of bent u van plan om een vakantiewoning te kopen? Maak niet de fout die velen gemaakt hebben en informeer u hier over de belastinggevolgen van een huis in het buitenland.

Woning in Nederland, wonen in buitenland

Als u geëmigreerd bent, of van plan bent om te gaan emigreren, begrijpen we dat u wellicht de voorkeur geeft aan het behouden van uw Nederlandse woning gezien de huidige huizenmarkt. Als u ervoor kiest om uw woning te verhuren, kan dit aantrekkelijk zijn vanwege de vaak aanzienlijke huurinkomsten.

Toch kan het ook dat u de woning voor eigen gebruik wilt behouden, wellicht in de verwachting van een waardestijging of om uw mogelijkheden open te houden voor een eventuele (snelle) terugkeer naar Nederland. Maar hoe zit het dan met de belasting? Uw Nederlandse woning zal nog steeds onderhevig zijn aan belastingen in Nederland, ook al woont u in het buitenland. U wordt beschouwd als buitenlands belastingplichtige voor uw Nederlandse woning. Hier vind u meer informatie erover.

Box 1 of box 3?

Als u de woning voor eigen gebruik aanhoudt, dan kan de woning in box 1 blijven, hypotheekrente aftek is dan ook mogelijk. Lees hier meer over hypotheekrenteaftrek.

Wanneer valt uw Nederlandse woning dan niet in box 1? Als de woning verhuurd wordt moet deze worden aangegeven in box 3. Een vakantiewoning (link naar anker beneden in tekst)  valt hier ook onder. Box 3 heffing is gestegen voor onroerend goed de laatste tijd, waardoor u meer belasting zal moeten betalen over uw tweede woning in Nederland. Wilt u meer weten over box 3? Bekijk hier de laatste update of neem contact met ons op.

Huis in Nederland, wonen in buitenland

Heeft u niet in Nederland een tweede huis, maar in het buitenland? Dan zijn ook in deze situatie tal van zaken om in overweging te nemen. Bij het kopen van een huis in het buitenland, zal dit zowel voor de Nederlandse belastingkant als voor de buitenlandse belastingkant gevolgen hebben.

Bij aankoop van een huis in het buitenland mag Nederland daar over heffen. Nederland heft dan over de netto waarde van de woning en valt in box 3. U gebruikt daarvoor de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat op 1 januari van het jaar vóór het jaar van aangifte. U hoeft ook geen belasting in Nederland over de huurinkomsten te betalen, deze zijn in Nederland vrijgesteld.

Aanvragen aftrek ter voorkoming dubbele belasting

Om te vermijden dat u belasting moet betalen over hetzelfde inkomen in twee verschillende landen, wordt in Nederland een aftrek voor de voorkoming van dubbele belasting toegepast. Dit komt voort uit de vele belastingverdragen die Nederland met de meeste andere landen heeft afgesloten. Door de berekening van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting tezamen met de gestaffelde berekeningswijze van de box 3-heffing leidt deze aftrek -ondanks de benaming- niet tot volledige (100%) voorkoming van dubbele belasting. Er is dan toch -enige- Nederlandse inkomstenbelasting verschuldigd naast de eventuele buitenlands inkomstenbelasting.

Door de berekening van de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting tezamen met de gestaffelde berekeningswijze van de box 3-heffing leidt deze aftrek -ondanks de benaming- niet tot volledige (100%) voorkoming van dubbele belasting.

Huis in buitenland niet opgeven

Helaas is het onder Nederlanders met een huis in het buitenland een veelvoorkomende fout hun woning niet in de Nederlandse belastingaangifte niet aan te geven. u loopt dan het risico op een boete of naheffingsaanslag van de Belastingdienst. Als de belastingdienst nog niet achter uw buitenlandse woning is gekomen, dan heeft u geluk. Het is dan zaak de woning zo snel mogelijk op te geven middels de inkeerregeling. Lees hier meer erover.

Als de Belastingdienst er wel achter komt, dan zal de Belastingdienst dit zien als een fiscaal misdrijf. Soms kan er tegen de boete bezwaar gemaakt worden.

Neem contact met ons op over de mogelijkheden in uw situatie!

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials