Referenties

Belastingdienst stuurt weer brieven over ontdekte buitenlandse rekeningen

18 maart 2019

Belastingdienst stuurt weer brieven aan zwartspaarders

De fiscus heeft deze maand weer een nieuwe ronde brieven verstuurd met een verzoek om informatie betreffende buitenlandse rekeningen(en) gedaan. Ons belastingadvieskantoor is de afgelopen maand regelmatig benaderd door ontvangers van zo’n brief. Deze keer betreft het naast rekeningen bij banken in Zwitserland ook onder andere een bank in China en een Italiaanse bank in Ierland. Met deze nieuwe ronde wordt wederom duidelijk dat de fiscus echt alles in het werk stelt om verzwegen vermogen boven tafel te krijgen.

Informatie-uitwisseling

De belastingdienst verkrijgt deze gegevens via informatie-uitwisseling met de fiscus uit andere landen. Deze verkrijgt de gegevens van banken in het betreffende land. Het kan zijn dat de fiscus deze gegevens reeds eerder heeft verkregen, maar nu pas toekomt aan het opvolgen van een nieuwe reeks personen op de lijst.

Fiscus mag er lang(er) over doen

Het aanpakken van verzwegen vermogen staat hoog op de agenda van de fiscus, maar is arbeidsintensief. Recent kreeg de Belastingdienst extra middelen en mankracht beschikbaar om belastingontduiking aan te pakken. Voorheen kon het in het voordeel werken dat de fiscus vaak langer deed over het behandelen van achterstallige belastingen en boetes. Indien de behandeling tijdens het proces langer dan een half jaar stil bleef liggen, kon er door de belastingplichtige een beroep worden gedaan op het voortvarendheidsbeginsel. Dit kon leiden tot een aanzienlijke vermindering van de opgelegde aanslag. De laatste tijd is er echter vanuit de rechter meer begrip voor de fiscus voor het feit dat een dergelijk proces lang duurt. De Belastingdienst mag er nu wat langer over doen.

Zit u in een dergelijke situatie? Al wel of nog geen brief ontvangen? Zoekt u hulp bij het uitzoeken welke mogelijkheden u nog heeft? Neem nu contact op met ons kantoor.