Referenties

Box 3 inkomstenbelasting actueel

3 augustus 2022

Op 10 juni verstuurde de Belastingdienst een aankondiging aan bezwaarmakers dat er voor hen in navolging van de uitspraak van de Hoge Raad op 24 december 2021 rechtsherstel zou komen.

Vervolgens stuurde de Belastingdienst een brief met datum 18 juni om aan te kondigen dat de aanslagregeling Inkomstenbelasting 2021 in 2 delen wordt verzonden. Belastingplichtigen met Box 3 vermogen die aangifte IB doen of hebben gedaan krijgen eerst een voorlopige aanslag gebaseerd op de oude berekening. Na 1 augustus volgt dan de definitieve aanslag met de nieuwe berekening. Als manier van nieuwe berekening wordt de spaarvariant genoemd, die aansluit op de werkelijke verdeling van spaargeld en beleggingen.

Indien u voor 1 mei 2022 uw aangifte IB heeft ingediend, kunt u de voorlopige aanslag rond 1 juli verwachten. Het kan echter ook zijn dat de brief met voorlopige aanslag al eerder komt, zoals de Voorlopige aanslag 2021 die tegelijk kwam met de aankondiging van de aanslag in 2 delen.

Indien in de voorlopige aanslag wordt aangegeven dat u geld ontvangt, kan het zijn dat dit u bij de definitieve aanslag nog een extra bedrag zult ontvangen. Moet u aan de hand van de voorlopige aanslag geld betalen? U dient dit bedrag over te maken. Bij de definitieve aanslag zal herstel plaatsvinden en ontvangt u wellicht nog een bedrag terug.