Buitenlands pensioen in Nederland

Heeft u in het buitenland pensioen opgebouwd en woont u (weer) in Nederland? 

Uw buitenlands pensioen in Nederland

Wij zijn u graag van dienst met advies inzake uw situatie. In eerste instantie bekijken we waar uw pensioen(en) belast zijn op grond van het verdrag met het land waarin deze opgebouwd zijn. Per pensioen, en per land, en het relevante belastingverdrag, kan het verschillen of over het pensioen in Nederland of in het buitenland belasting betaald moet worden. Vervolgens moet dan bekeken worden of u uw pensioen deels onbelast  kunt ontvangen en of het box 1 of box 3 is. Al naar gelang de situatie kunnen we dan ook een berekening maken van de box 3 gevolgen, en hoe deze eventueel beperkt kunnen worden.

Gaat u nog remigreren?

Voorafgaand aan uw remigratie geven wij bij voorkeur een volledig advies, zodat u weet waar u aan toe bent. We kijken graag naar uw gehele situatie (zoals plannen na terugkomst voor wat betreft inkomen, woning, en een indicatie van uw vermogen) en geven u inzicht in de impact van de immigratie, en vervolgens advies over hoe deze impact eventueel te beperken is. Meer weten over remigreren naar Nederland en hoe wij u kunnen ondersteunen? Dat vindt u hier. Of heeft u bijvoorbeeld pensioen in het buitenland? Lees dan dit artikel.

Voorbeeldsituaties buitenlands pensioen in Nederland

U bent 64 jaar en in Nederland geboren. U heeft meer dan 40 jaar in Zwitserland gewoond en gewerkt en bent recent naar Nederland terug gekomen. U heeft in Zwitserland uw Pensioen opgebouwd. Dit geld staat op een Freizügigkeitskonto; een zogenaamde “slapende Pesnioen-rekening” bij een bank in Zwitserland. U wilt dit geld graag naar Nederland halen.

De gebruikelijke gang van zaken is dat een pensioen blijft in het land waar het is opgebouwd en vervolgens belast is in het woonland. Dit lijkt ons voor u een goede optie.

U woont inmiddels in NL. Bij uw werkgever in de US wordt uw contract ontbonden en krijgt u een VSO vergoeding. Ook heeft u bij deze werkgever 401K opgebouwd van meer dan 2,5 ton (USD). U wilt dit bedrag graag laten uitkeren naar Nederland en idealiter uw hypotheek mee afbetalen. Uiteraard wilt u dit zo structureren dat uw Amerikaanse belastingen en boete zo laag mogelijk zijn en begrijpen wat de fiscale consequenties in Nederland zijn. Ook wilt u weten of u het geld voor hypotheekaflossing kunt gebruiken of voor uzelf als inkomen.

Een 401K is een pensioenvoorziening en een afkoop in principe belastbaar tegen de marginale tarieven. In Nederland is een dergelijke afkoop niet mogelijk maar aangezien dat in de VS wel mogelijk is, is er waarschijnlijk geen revisierente is verschuldigd. Uitbetaling ineens lijkt fiscaal niet aantrekkelijk. Ook moet de Amerikaanse zijde worden nagegaan door een Amerikaanse adviseur daarna kunnen wij eventueel naar de Nederlandse kant kijken. Optimaal zou zijn om een pensioen uit te keren als er geen ander inkomen is omdat dan de hoogte van het tarief nog niet marginaal zo hoog is.

U remigreert vanuit de US naar Nederland. U bent op zoek naar belastingadvies inzake in de US opgebouwd kapitaal (401k, aandelen, levensverzekeringen in de US).

We kunnen voor u in een dergelijke situatie in eerste instantie kijken waar uw pensioen belast is op grond van het verdrag en vervolgens bekijken of het pensioen box 1 of box 3 is. Al naar gelang de situatie kunnen we dan ook een berekening maken van de box 3 gevolgen, en hoe deze eventueel beperkt kunnen worden.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials