Referenties

Fiscus doet belofte aan zwartspaarders

19 februari 2019

In de Telegraaf stond vanochtend een nieuwsbericht over de ‘man van 45 miljoen’ die door de fiscus gepakt is. Ofwel de man die 45 miljoen euro aan achterstallige belasting verschuldigd is. Hij is opgespoord door het team Verhuld Vermogen van de Belastingdienst dat hiermee op een totaal van 4 miljard aan niet-betaalde belasting komt. Het artikel eindigt met een harde belofte van Snel:

„Voor de mensen die netjes belasting betalen: we laten de mensen die dat niet doen er niet mee wegkomen. En voor de mensen die dat niet doen: we weten je te vinden.”

Pakkans wordt echt steeds groter

Deze belofte geeft wel aan dat het de belastingdienst echt menens is. De fiscus is bijzonder actief met opsporingsacties en werkt samen met veel verschillende landen die (bank) informatie uitwisselen. De fiscus heeft recent het opsporingsteam weer uitgebreid met data-analisten. De pakkans wordt dus steeds groter.

Wat kunnen zwartspaarders het beste doen?

Wie nog steeds verzwegen vermogen heeft, kan dit het beste zo snel mogelijk aangeven met behulp van de inkeerregeling. Ook indien men het vermoeden heeft of weet dat de fiscus op de hoogte is van het vermogen doet er verstandig aan volledig mee te werken. Snel geeft namelijk aan dat eerlijkheid naar de fiscus nog steeds kan lonen: ,,omdat je minder straf of boetes krijgt dan wanneer je gepakt wordt.”

Wie zijn eigenlijk die zwartspaarders?

Snel beschrijft verder nog dat het bij zwartspaarders vaak niet gaat om criminelen, maar gewone mensen die het geld dat ze verdiend hebben met hun handeltje in het buitenland stallen in de hoop hier geen belasting over te betalen.

De fiscus ziet echter wel een toename in het aantal echt kwaadwillenden die bijvoorbeeld met behulp van louche adviseurs geld wegsluizen via een bv’tje in een land dat nog steeds een zogenoemd belastingparadijs is.