Gevolgen werken vanuit het buitenland op uw belastingaangifte

Heeft u vanwege het coronavirus (meer) vanuit het buitenland gewerkt? Let dan wel op de gevolgen voor uw aangifte inkomstenbelasting 2020 en 2021.

Uw fysieke werklocatie is fiscaal erg belangrijk en bepaalt waar u inkomstenbelasting moet betalen. Bent u in 2020 door het coronavirus uiteindelijk langer dan verwacht in een ander land op afstand gaan werken voor uw Nederlandse werkgever? U kon bijvoorbeeld niet meer terug naar Nederland na een (werk- of privé) bezoek in het buitenland. Of deze tijd van remote werken gaf u de gelegenheid om meer tijd bij uw partner in het buitenland door te brengen en vanuit daar te werken voor uw Nederlandse werkgever. Of u heeft gewerkt vanuit uw (tweede) huis in het buitenland.

Houd er rekening mee dat dit fiscale gevolgen kan hebben. Het is in elk geval belangrijk dat u in zo’n soort situatie goed in de gaten houdt hoeveel dagen u in het buitenland werkt. Als er meer dan 183 dagen in het buitenland wordt gewerkt, zal dat land ook belasting gaan heffen over het inkomen. Nederland dienst dan dubbele belastingaftrek toe te kennen naar rato van de in het buitenland gewerkte dagen.

Correcte aangifte 2020 doen

Als u zich in 2020 in de bovenstaande situatie of vergelijkbaar bevond, zorg er dan voor dat uw belastingaangifte over 2020 correct wordt ingediend. Onze gespecialiseerde belastingadviseurs kunnen u daarbij ondersteunen en ervoor zorgen dat u niet dubbel of te weinig wordt belast. In dat laatste geval kunt u soms jaren later onverwacht nog een aanslag met boetes en rente krijgen.

Laten we hopen dat de Belastingdienst flexibeler zal zijn, aangezien dit een nieuwe situatie is, maar dit is nog niet duidelijk.

Houdt alvast rekening met de aangifte 2021

Ook in 2021 kan uw internationale situatie anders kan zijn dan verwacht. Maar in dat geval kunt u de situatie wellicht nog zo inrichten dat de fiscale gevolgen minimaal of het meest gunstig zijn. Door uw internationale werksituatie aan een ons voor te leggen, kunt u de best mogelijke beslissingen nemen.

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze expertise waarin wij als internationaal belastingadviseurs cliënten bijstaan.

Wij voorzien ook van advies in andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, de inkeerregeling, belastingaangifte, het adviseren bij remigreren of het houden van een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Ook dat is toegevoegde waarde in de vorm van het in de toekomst voorkomen van een nadeel.

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
T: +31 (0)10-3033701
E: belastingadvies@jcsuurmond.nl

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials

 