Inkeerregeling: zelf doen of uitbesteden?

Als u in gaat keren, kunt u dit uitbesteden aan een belastingadviseur of zelf een inkeermelding doen bij de Belastingdienst door een formulier in te vullen. Vervolgens krijgt u een tweede, uitgebreider formulier toegestuurd, de gespecificeerde verklaring vrijwillige verbetering. Wat u hierin invult, is bepalend voor hoeveel u moet gaan betalen aan heffing, belasting en boete. Het is dus belangrijk om dit op zorgvuldige en correcte wijze te doen en om alle gegevens op de juiste manier te presenteren. Zelf inkeren lijkt misschien voordeliger, omdat men uiteraard zoveel mogelijk geld over wil houden van het gespaarde bedrag. We worden echter vaak benaderd door inkeerders die door de bomen het bos niet meer zien bij het zelf invullen van het tweede formulier en in de praktijk blijkt zelf inkeren meestal niet financieel voordeliger te zijn.  Door gebrek aan ervaring en de vaak emotionele beladenheid van het onderwerp, kost het zelfstandig doorlopen van de inkeerprocedure veel tijd en zorgen en mogelijk ook meer geld.

Vanuit ervaring kunnen wij namelijk zeggen dat wij als inkeerspecialist vaak een veel lagere naheffing bereiken dan gemiddeld wordt bereikt. Omdat we al sinds 2001 ervaring hebben met de inkeerregeling, kennen we inmiddels de werkwijze van de inkeerinspecteurs van de Belastingdienst en zij kennen ons kantoor en werkwijze. Hierdoor verloopt de inkeerprocedure soepel en vaak nemen ze onze voorstellen over in de vaststellingsovereenkomst. Ook zijn we op de hoogte van mogelijkheden tot belastingvermindering zoals reeds ingehouden belastingen en niet gebruikte vrijstellingen, die u wellicht zelf over het hoofd ziet.

We merken ook dat onze cliënten het prettig vinden dat we alle contacten met de Belastingdienst en desgewenst de betreffende buitenlandse bank(en) op ons nemen. Het is voor velen een inspannende tijd waaraan veel stress vooraf is gegaan. Het is dus belangrijk dat u weet dat uitbesteden u tijd, zorgen en ook juist geld kan besparen.

Het is ook mogelijk dat we de inkeerprocedure overnemen nadat u zelf een melding heeft gedaan of zelfs in een later stadium.