Moet ik belasting betalen over een erfenis uit het buitenland?
Het erfrecht (let wel: niet de erfbelasting) van het land waar de overledene zijn of haar gebruikelijke woonplaats had, is van toepasing op de nalatenschap. Dit geldt tenzij in een testament een ander recht is aangewezen. Wanneer de overledene in een land woonde waar geen erfbelasting bestaat hoeven de erfgenamen geen erfbelasting te betalen. Het is afhankelijk van waar de erflater woonde, of u volgens de Nederlandse regels erfbelasting of niet betaald.
Erfenis uit het buitenland
De Nederlandse Belastingdienst wil voorkomen dat mensen kort voor hun overlijden emigreren naar een land met een gunstiger of geen erfbelasting voor het voordeel van hun erfgenamen. Daarom geldt een termijn van tien jaar. Dit betekent dat de overledene aantoonbaar minstens tien jaar voor het overlijden uit Nederland vertrokken moet zijn. Alleen dan kan Nederland geen erfbelasting heffen.
Het kan ook voorkomen dat de overledene in een testament heeft gekozen voor Nederlands recht. Naast deze rechtskeuze is het van belang waar de overledene woonde om te bepalen in welk land belasting moet worden betaald. Dit zijn twee afzonderlijke kwesties: wie de erfgenamen zijn en waar belasting betaald moet worden.
Kortom: Als een Nederlander, woonachtig in Nederland, overlijdt, is het Nederlandse erfrecht van toepassing, tenzij in een testament een andere rechtskeuze is gemaakt. Als deze Nederlander echter meer dan tien jaar geleden uit Nederland is vertrokken, geldt de erfbelasting van het land waar hij of zij op het moment van overlijden woonde.
Is uw situatie anders, woont u bijvoorbeeld in het buitenland en ontvangt u een erfenis uit Nederland? Dan kunt u hier contact met ons opnemen en uw situatie voorleggen!