Onderneming starten

Onderneming starten

Mocht u op enig moment een onderneming willen starten, dan lopen wij graag met u mee. Ook geven wij zakelijk internationaal belastingadvies indien u vanuit uw Nederlandse onderneming in het buitenland werkt. Bij de oprichting van een onderneming komen nog heel wat aspecten kijken, waar wij u graag bij willen ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld contacten inhouden met de Belastingdienst, Kamer van Koophandel of notaris. Of begeleiding bij het maken van een ondernemingsplan.

Ook staan wij u bij in de keuze voor ondernemingsvorm en -structuur en adviseren u over de fiscale gevolgen hiervan. Een B.V. kent bijvoorbeeld een hele andere belastingbehandeling dan een eenmanszaak of V.O.F.

Ook bij praktische zaken zoals de wijze waarop de boekhouding gevoerd gaat worden en de keuze voor software, kunt u als startende ondernemer gebruik maken van onze ervaring. Het kan ook bijvoorbeeld dat u een VAR-verklaring nodig hebt voor uw opdrachtgever. Een verklaring arbeidsrelatie (VAR) is nodig, zodat ZZP’ers door de fiscus niet worden gezien als werknemer. De ZZP’er dient dan een VAR WUO (winst uit onderneming) te hebben, om te voorkomen dat de opdrachtgever loonheffing, werknemerspremies en werkgeverslasten in moet houden. Het is belangrijk dat u de juiste soort aanvraagt en op welke manier – hierbij worden vaak fouten gemaakt.

Vervanging van de VAR-verklaring gedurende 2015
Gedurende 2015 zal de VAR-verklaring vervangen worden door de beschikking geen loonheffingen (BGL). De opdrachtnemer kan deze alleen verkrijgen als de zelfstandigheid voldoende aangetoond kan worden. De werkgever zal de aanvraag op een aantal punten moeten toetsen, bijvoorbeeld waar het risico ligt als de ZZP’er ziek wordt. De verantwoordelijkheid zal bij de BGL dus meer naar de opdrachtgever/werkgever verplaatsen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze verandering plaats zal vinden. Om deze reden mag tot de invoering de VAR-verklaring van 2014 gebruikt worden, mits de arbeidsomstandigheden gelijk blijven. Voor nieuwe werkzaamheden kan voorlopig ook nog in 2015 een VAR-verklaring worden aangevraagd.

Voor meer advies kunt u hier contact opnemen.