Referenties

Terugkeren naar Nederland: belastingtips

25 november 2019

terugkeren naar Nederland

Terugkeren naar Nederland is vaak niet makkelijk. Het kan veel zorgen en een hoop geregel met zich meebrengen. Op fiscaal gebied is het verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium advies in te winnen. Hoe vroeger, des te meer u nog kunt anticiperen op financiële handelingen voor of na uw terugkeer.

Aankoop eigen woning in NL

Indien u in Nederland weer een woning wilt kopen, is het beter hiermee te wachten totdat u weer in Nederland bent ingeschreven. De Belastingdienst zal dit zien als uw immigratie. Uw hypotheekgerelateerde kosten zijn dan aftrekbaar. Bij aankoop voor immigratie zou dit niet aftrekbaar zijn.

Samen of alleen terug

Wanneer er geen gezamenlijke terugkeer is, of in ieder geval binnen 1 kalenderjaar, dan is voor de immigratiejaren geen fiscaal partnerschap mogelijk. Dat kan gevolgen hebben voor bijv. hypotheekrente aftrek en box 3.

M-aangifte

Voor het jaar van uw terugkeer naar Nederland dient u niet de gewone aangifte, maar een M formulier in te vullen. De M staat voor migratie. Dit is een ingewikkelde aangifte waarbij vaak fouten worden gemaakt. Dit kan leiden tot een te hoge aanslag, maar ook tot een te lage. Aangezien het tot 3 jaar kan duren voordat de aanslag is verwerkt, kan het zijn dat u er dan pas achter komt dat u nog bij moet betalen.
Neem nu contact op voor advies en begeleiding.