Referenties

Emigreren en huis aanhouden in Nederland

4 mei 2021

aftrek monumentenpand

Huis in Nederland, wonen in buitenland. Wanneer u verhuist naar het buitenland  kunt u uw Nederlandse woning aanhouden. Normaal gesproken komt de woning hierna in box 3 terecht omdat het voor u immers geen eigen woning meer is.

Woning voor eigen gebruik aanhouden
Indien u uw woning voor eigen gebruik aanhoudt (het is dan belangrijk dat niemand anders zich inschrijft op uw adres), dan kan de woning in box 1 blijven en is aftrek van hypotheekrente mogelijk. Omdat u in deze periode waarschijnlijk geen Nederlands inkomen heeft, leidt deze hypotheekrente dan tot een verlies wat vervolgens met positief inkomen van 3 jaar geleden tot 9 jaar vooruit verrekend kan worden.

Woning verhuren?
Wanneer u de woning verhuurt moet deze worden aangegeven in box 3. De nettowaarde wordt dan belast. Afhankelijk van de huurontvangsten kunt u op de aan te geven waarde nog een correctie toepassen.

Aftrek ter voorkoming van dubbele belasting
Uw Nederlandse woning zal altijd in Nederland belast blijven. Het land waar u woont zal hiervoor aftrek ter voorkoming van dubbele belasting moeten verlenen.

Indien u gaat emigreren, is het verstandig om zover mogelijk vooruit belastingadvies in te winnen. U kunt dan eventueel nog rekening houden met de fiscale gevolgen en hierop inspelen.

Neem contact met ons op om uw specifieke situatie aan ons voor te leggen.