Hoe houd je zo voordelig mogelijk je woning aan in Nederland?

Met de wijzigingen in het box 3 systeem is het belangrijk om, indien mogelijk, uw huis in box 1 te houden. Voor 2024 wordt het tarief in box 3 namelijk verhoogd van 32%  naar 36%. Ook wordt het heffingsvrije vermogen in box 3 niet geïndexeerd voor 2024.

Als u in Nederland woont dan is het simpel: u houdt uw huis waar u in verblijft gewoon in box 1. Maar als u gaat emigreren, wat dan? er zijn meestal 2 opties waar de meeste mensen voor kiezen. Echter, vaak wordt een belangrijke en gunstige optie vaak over het hoofd gezien.

huis in box 1 suurmond belasting

Verkoop

Veel belastingplichtigen denken dat ze hun woning moeten verkopen als ze gaan emigreren. Het klopt natuurlijk dat u dan minder zorgen heeft. U ben dan geen geld en tijd meer kwijt aan het onderhoud, de belastingen en verzekeringen.

Verhuur

Als er besloten wordt om het huis toch niet te verkopen, dan is verhuren meestal de volgende optie. Maar op het moment van schrijven is dat niet erg gunstig in verband met de huidige box 3 wijzigingen. Het verhuren van uw woning levert tegenwoordig niet erg veel meer op vanwege het hoge box 3 tarief. Daarnaast is de gunstige leegwaarderatio regeling flink ingeperkt. Met deze regeling kon onroerend goed tegen een lagere waarde aangegeven worden indien het verhuurd werd met huurdersbescherming. Met ingang van 2023 is dit flink ingeperkt, wat verhuur van onroerend goed nog ongunstiger maakt.

En de beste optie? 

Wat veel mensen niet door hebben, is dat er vaak mogelijkheden zijn om het huis in box 1 te houden, ook na immigratie. Ook als de woning niet meer uw hoofdverblijf is. Bijvoorbeeld zolang het huis leeg staat en bestemd is voor verkoop; dat mag voor maximaal 3 jaar. De woning mag dan niet verhuurd worden. Hoewel het eigenwoningforfait niet meer geld, kunt u wel nog van hypotheekrenteaftrek gebruik maken.

Indien u tijdelijk emigreert en de woning aanhoudt voor uw eigen gebruik, kan deze vaak in box 1 gehouden worden; dit is de uitzendregeling. Hier zijn wel een aantal voorwaarden voor. Zo moet u voor immigratie minimaal 1 jaar eigenaar van de woning geweest zijn; daarnaast mag niemand anders zich op het adres inschrijven (hier gelden wel een aantal uitzonderingen voor).  Wij bekijken graag uw situatie om te toetsen of u voor de uitzendregeling in aanmerking komt.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials