Inspecteur toont inkomsten niet aan

Een interessante uitspraak met betrekking tot de verplichting om aangifte te doen in combinatie met de boetemogelijkheden! Wij zijn erg benieuwd of het gerechtshof en eventueel de Hoge Raad hierover ook zo stellig zijn!

Bron: Taxence.nl

Is iemand niet uitgenodigd tot het doen van aangifte inkomstenbelasting? En blijkt op een gegeven moment dat die belastingplichtige illegale inkomsten heeft genoten? Dan kan de inspecteur voor het niet doen van de aangifte geen vergrijpboete opleggen.

Een vermeende handelaar in designerdrugs doet aanvankelijk geen aangifte inkomstenbelasting, omdat hij geen biljet heeft gehad. Volgens de FIOD is de man betrokken bij illegale handel en heeft hij ruim € 600.000 aan inkomen genoten. De Belastingdienst legt een navorderingsaanslag op en een vergrijpboete wegens het opzettelijk niet doen van een aangifte.

Geen bewijs inkomen uit illegale handel

Bij rechtbank Den Haag zijn de navorderingsaanslag en de vergrijpboete in geschil.De rechtbank is van oordeel dat de inspecteur niet heeft aangetoond dat de vermeende handelaar illegale inkomsten heeft genoten. De inspecteur stelt dat de handelaar over twee bankrekeningen van een bv heeft kunnen beschikken en door stortingen daarop is begunstigd. De rechtbank vindt echter dat de inspecteur hiervoor te weinig concrete feiten en omstandigheden heeft genoemd die deze conclusie kunnen rechtvaardigen. De door de inspecteur aangedragen feiten hebben onvoldoende betrekking op 2016. Ook heeft de inspecteur niet aannemelijk kunnen maken dat betalingen in een babywinkel met de bankpas van voornoemde bv zijn gedaan.

Geen opzet als belanghebbende geen aangifte hoeft te doen

De rechtbank vernietigt ook de vergrijpboete. Om een vergrijpboete wegens het niet doen van een aangifte te kunnen opleggen moet iemand opzettelijk geen aangifte hebben gedaan. Daarvan kan nooit sprake zijn in de situatie dat iemand niet is uitgenodigd om aangifte te doen.

Wet: art. 916 en 67d lid 1 AWR

Bron: rechtbank Den Haag 14 december 2023 (gepubliceerd 29 maart 2024), ECLI:NL:RBDHA:2023:20419, SGR 22/8308

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials