M-biljet

Wilt u uw M-biljet slim en fiscaal zo gunstig mogelijk invullen? En geen risico lopen op een hoge naheffing? Dan kan het zeker lonen om het invullen van uw M-biljet aan ons uit te besteden.

Hoe werkt het?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om uw M-formulier door ons te laten invullen? Stuur ons dan een email of vul het contactformulier in en beschrijf uw situatie en vragen. Een van onze adviseurs zal vervolgens per email aangeven wat wij voor u kunnen betekenen en een inschatting geven van de benodigde tijd en uurtarief. Voor het M-formulier hebben wij gebruikelijk 2 tot 4 uur nodig in standaardsituaties.

Welke belastingvoordelen zijn er te behalen?

Vaak zijn er in een migratiejaar extra mogelijkheden voor belastingvoordeel. Maar deze worden snel gemist; het M-biljet is namelijk uitgebreid en een kostbare fout is snel gemaakt. Als ervaren belastingadviseurs nemen wij voor u de zorg voor het M-biljet uit handen, zodat u er zeker bent dat deze correct en optimaal is ingevuld. Wij bekijken uw gehele situatie, zodat we geen mogelijkheden voor belastingvoordelen missen, maar ook geen belastingplichten over het hoofd zien. Wij bieden overigens geen begeleiding bij het zelf invullen van het M-biljet.

Bent u verplicht om een M-biljet in te vullen? 

Het M-formulier moet worden ingediend voor het jaar waarin u Nederland binnenkomt (klik hier voor meer informatie over immigratie of remigratie) of verlaat (hier leest u over emigratie). In de meeste gevallen zult u automatisch van de Belastingdienst een M-formulier (hebben) ontvangen. Als u het M-formulier niet automatisch ontvangt, kan het ook worden aangevraagd. Weet u niet zeker of u een M-formulier moet indienen; laat ons dan uw migratiesituatie bekijken. Een M-biljet kan tot 5 jaar terug worden aangevraagd en ingevuld.

Hoe zit het met de deadline?

In de meeste gevallen is de deadline voor de aangifte 1 juli. Wanneer u uw M-aangifte door ons laat verzorgen, vragen wij in de regel uitstel aan.

Na het invullen duurt het een paar maanden voordat u een voorlopige aanslag ontvangt. Vervolgens kan het tot drie jaar duren voordat u de definitieve aanslag ontvangt.

Wilt u het invullen van de M-aangifte aan ons uitbesteden of eerst uw situatie aan ons voorleggen, neem dan contact op.

Voorbeeldsituaties M-biljet

U bent samen met uw partner geëmigreerd. U bent fiscaal partners. Is het voldoende indien u in de M aangifte de gegevens en inkomsten van uw partner verwerkt of moet uw partner een M formulier invullen?

Bij emigratie is het noodzakelijk dat beide belastingplichtigen een M-formulier indienen.

U heeft in het jaar waarin u naar het buitenland verhuisd bent in Nederland gedeeltelijk in loondienst gewerkt en gedeeltelijk vanuit uw eigen onderneming.

Met uw emigratie is ook de eenmanszaak verhuisd en zou deze moeten worden uitgeschreven. Een eenmanszaak is namelijk geen separate entiteit. Er zouden jaarstukken gemaakt moeten worden voor de Nederlandse periode van het betreffende jaar en vervolgens zou de onderneming moeten worden uitgeschreven. In een aantal gevallen kan een Nederlandse EMZ wel blijven bestaan.

U bent in vorig jaarr in de UK gaan werken. Uw gezin blijft nog in Nederland. U heeft van de fiscus een M formulier ontvangen met het verzoek dit in te vullen. Klopt dit?

Aangezien uw gezin nog in Nederland woont, lijkt uw levenscentrum nog in Nederland te zijn. In dat geval blijft u belastingplichtig in Nederland. Voor de in Engeland gewerkte dagen kan dan vrijstelling worden gevraagd alsmede voor de premie volksverzekeringen. Uw uitschrijving en het M-biljet zijn wellicht niet correct. Een rol speelt bijvoorbeeld een eigen woning en hypotheekrente aftrek in Nederland, inkomen van uw partner, startdatum werkzaamheden, toekomstplannen etc.

U bent in 2 jaar geleden in het buitenland gaan wonen en werken. U heeft zich echter pas vorig jaar uit laten schrijven uit Nederland. Over vorig jaar heeft u vervolgens een M-biljet ontvangen.

In uw situatie moet er mogelijk een biljet wissel worden toegepast omdat u in feite al in een voorgaand jaar bent geëmigreerd. In de praktijk is het wisselen van een biljet bij de Belastingdienst echter vaak lastig.

U bent vorig jaar naar de VS geëmigreerd. U had dit jaar nog een eigen woning in Nederland die u verhuurde.

In deze situatie dient er inderdaad een M-aangifte te worden ingediend. In deze aangifte eindigt uw binnenlandse belastingplicht of wordt deze omgezet in buitenlandse belastingplicht aangezien u nog een woning in Nederland heeft. Ook is het mogelijk dat u binnenlands belastingplicht blijft indien u bijvoorbeeld een band met Nederland blijft houden (bijvoorbeeld een partner in Nederland of een eigen onderneming). In dat geval krijgt u mogelijk te maken met aftrek ter voorkoming van dubbele belasting en vrijstelling premieheffing.

U bent in 2020 na een verblijf van 5 jaar in de US terug naar Nederland verhuisd maar heeft het gehele jaar nog voor uw Amerikaanse werkgever gewerkt. Wel was u al woonachtig in Nederland (i.v.m. corona werkte u thuis vanuit Den Haag). U heeft een M-biljet toegestuurd gekregen en zou hier graag advies over willen.

Het is belangrijk dat de immigratie in fiscale zin goed wordt vastgelegd om een en ander ook voor de toekomst goed op de rails te zetten. Het werken voor de Amerikaanse werkgever vanuit Nederland na immigratie is een uitdaging, want dit houdt in dat de heffing aan Nederland toekomst. Hoe is dit geregeld door de Amerikaanse werkgever? Is er een Nederlandse salarisadministratie opgezet?

Samen met uw partner bent u afgelopen jaar terugverhuisd naar Nederland vanuit Spanje. Terug in Nederland heeft u nog 5 maanden gewerkt in Nederland en uw partner. U heeft geen opdracht gekregen het M-biljet in te vullen, maar u vraagt zich af dit wel verstandig zou zijn i.v.m. mogelijke teruggaaf.

Het is inderdaad goed mogelijk dat in een immigratie jaar te veel belasting is betaald. Ik verneem graag of u nog banden had met Nederland toen u in het buitenland woonde. Hierbij kunt denken aan een achtergebleven partner, aangehouden woning of onderneming.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials