pensioen vanuit het buitenland belasting box 1 box 3 internationaal pensioen opgebouwd

Pensioen buitenland & dubbele belasting

Buitenlands pensioen kan veel ingewikkelde belastingvraagstukken met zich meebrengen. Is het nu in Nederland belast of mag het buitenland juist heffen? Vaak is er al belasting op ingehouden in het buitenland maar dat wil niet zeggen dat het heffingsrecht ook daadwekelijk in dat buitenland ligt. Nederland heeft verdragen met als doel dubbele belasting te voorkomen maar in de praktijk leidt dit zelf als Nederland geen heffingsrecht heeft toch tot belasting. Het is ook niet altijd duidelijk of het pensioen c.q. de aanspraak nu box 1 of box 3 betreft. Het is dan ook van belang een en ander goed uit te zoeken.

Pensioen buitenland

In de volgende situaties is het raadzaam om een internationaal belastingspecialist in de arm te nemen:

  • U heeft pensioen in het buitenland opgebouwd en wilt weten of het in Nederland belast is;
  • U gaat remigreren naar Nederland en wil weten wat er met uw buitenlands pensioen gaat gebeuren;
  • U wilt uw buitenlandse pensioen naar Nederland halen;
  • U hebt bij een internationale organisatie pensioen opgebouwd;
  • U hebt de keuze om een lumpsum te ontvangen;
  • U weet niet hoe u uw buitenlands pensioen in de aangifte moet verwerken;

Onze expertise

In deze situaties kunnen wij adviseren over de belastinggevolgen op basis van de Nederlandse en internationale belastingregels. Voor advies over het nationale belastingstelsel in een ander land, zal een plaatselijke adviseur ingeschakeld moeten worden die hiervan alle ins en outs kent. Wij beschikken over een wereldwijd netwerk van adviseurs. 

pensioen vanuit buitenland belast nederland internationaal suurmond

Onze werkwijze

In een contactformulier of e-mail legt u uw situatie voor en stelt u de vragen die u heeft. Uw situatie wordt bekeken door een van onze adviseurs. Aan de hand daarvan wordt er verdere informatie gevraagd. Ons uurtarief varieert van € 175 tot € 285 excl. 21% BTW.

Een adviseur kijkt welke zaken er specifiek op uw situatie van toepassing zijn en wat er (van te voren) geregeld moet worden. Er wordt ook een adviesvoorstel gemaakt op welke onderdelen u begeleiding nodig heeft en hoe wij u van dienst kunnen zijn hierbij.

Wij stellen u tevens op de hoogte van het aantal uren dat er naar verwachting nodig zal zijn. Dit is niet in alle gevallen nauwkeurig in te schatten omdat wij afhankelijk zijn van beschikbare gegevens en toelichting. Daarnaast zijn wij afhankelijk van de wijze waarop een inspecteur reageert op bijvoorbeeld een ingenomen standpunt. Het advies kan worden toegelicht tijdens een gesprek op kantoor of middels een video call of telefoongesprek, mocht daar behoefte aan zijn.

Internationaal belastingadviseur

Het belang van het inschakelen van een internationaal belastingadviseur

Wanneer pensioen vanuit buitenland een rol in uw belastingsituatie speelt, wilt u natuurlijk zeker weten dat wat u doet belastingtechnisch correct is zodat u ‘compliant’ bent. De Belastingdienst kan ook hoge boetes opleggen wanneer een en ander niet goed geregeld is. 

Met het advies van onze specialisten bent u ervan verzekerd dat u bijgestaan wordt door ervaren adviseurs die goed op de hoogte zijn van belastinggevolgen in internationale situaties. U bent goed voorbereid wanneer u uw pensioen ontvangt.

U weet waar uw pensioen belast is of u weet bijvoorbeeld wat de impact van een migratie op uw pensioen is. In de meest uiteenlopende situaties kunnen wij u voorzien van volledig internationaal belastingadvies.

Werkt u voor een internationale organisatie en wilt u weten wat er met de sociale verzekeringen gebeurd? Dan kunt u er hier meer over lezen.



“Hartelijk dank voor uw toelichting en het goede nieuws! Dit zal mijn keuze om terug te keren naar Nederland zeker vergemakkelijken.
Als laatste wil ik u hartelijk danken voor uw professionele hulp, uw expertise en ’touche personelle’; de contacten heb ik als zeer prettig ervaren.”

– Een tevreden klant-



“Wow, wat een ontzettend goed nieuws zeg!! Heel erg bedankt voor jullie hulp, dit scheelt enorm voor mij, echt heel fijn.”

– Een klant na ontvangst van het nieuws dat de negatieve aanslag was aangepast naar een teruggave van €6000-



“U bent door de jaren heen een absolute topper van een belastingadviseur, en ik zal altijd terugkeren indien er meer financiële c.q. belastingkwesties m.b.t. Nederland zich voor zouden doen. Zeer veel dank voor al Uw hulp.”

– Internationaal belastingadvies NL-VK-

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials