Eindejaarstips 2023 Particulier – Box 3 Massaal bezwaar plus procedure voor niet-bezwaarmakers

Op 4 november werd bekend gemaakt dat er voor degene die geen bezwaar hebben gemaakt tegen de box 3-heffing over 2017 – 2020 een aanvullende procedure ingericht wordt, ‘massaal bezwaar plus’. Als uit de procedure ‘massaal bezwaar plus’ volgt dat niet-bezwaarmakers in aanmerking komen voor rechtsherstel, dan vindt dit rechtsherstel op dezelfde wijze plaats als bij bezwaarmakers. De inspecteur zal voor alle aanslagen 2017-2020 van niet-bezwaarmakers bepalen of deze verminderd moeten worden. Belastingplichtigen hoeven dan geen individueel verzoek meer te doen. De Belastingdienst wil hiermee voorkomen dat er weer grote aantallen bezwaarschriften worden ingediend. . Deze massaal bezwaar-procedure ziet specifiek op de niet-bezwaarmakers. In oktober zijn er in overleg met een representatieve vertegenwoordiging van fiscale intermediairs vier procedures geselecteerd. Deze vier zogenaamde proefpersonen zijn representatief voor de groep ‘niet-bezwaarmakers’ en elke zaak is net wat anders samengesteld.

Om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid is, zal de belastinginspecteur de rechter in eerste aanleg verzoeken om prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad. Mocht de rechter dit verzoek niet honoreren is de staatssecretaris voornemens om rechtstreeks beroep in cassatie bij de Hoge Raad in te stellen (sprongcassatie) tegen de uitspraak van de rechtbank. Naar verwachting duurt een definitieve uitspraak in deze zaak een paar maanden tot een jaar. Tot die tijd zullen er geen definitieve aanslagen opgelegd worden waarin box 3-vermogen voorkomt.

Indien u wel bezwaar hebt gemaakt, maar u bent het toch niet eens met de uitkomst om andere redenen raden wij aan wel een ambtshalve verzoek in te dienen. Dit kan bijvoorbeeld de verdeling betreffen of de berekening van de heffing over buitenlands onroerend goed. Dit is nog mogelijk voor 5 jaar terug. Voor het jaar 2018 zal dit verzoek dan ook voor het einde van 2023 ingediend moeten worden om verjaring te voorkomen. Bij vragen hierover kunt u contact opnemen met ons kantoor.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials