Werken in Saudi-Arabië

Heeft u een aanbod gekregen om te gaan werken in Saudi-Arabië? Dan komt daar belastingtechnisch veel bij kijken. Wat is bijvoorbeeld de impact als u zich wel of niet uitschrijft. Denk aan zaken als familie die achterblijft, hoeveel dagen u besteedt in Saoedi-Arabië, of wel in Kingdom of Saudi arabia (KSA). Nu vraagt u zich af, waar u belastingplichtig bent en u wilt natuurlijk geen dubbele belasting betalen. U vraagt zich af of wat de implicaties zijn en hoe u dit zo kunt opzetten, dat u zoveel mogelijk belasting bespaart en toch uw zaken correct geregeld worden. Daarbovenop komt natuurlijk eventueel het invullen van het m-formulier: een gecompliceerde aangifte die uw belastingplicht omzet naar de buitenlandse bij emigratie.

Werken in Saudi-Arabië

In Kingdom of Saudi Arabia wordt 20% winstbelasting geheven maar er wordt geen belasting over inkomsten geheven, waardoor het aantrekkelijk kan zijn om er te gaan werken. Er bestaat een belastingverdrag tussen Saoedi-Arabië en Nederland en de groeiende economie van Saoedi-Arabië maakt het KSA het steeds aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven en werknemers.

Als dit soort vragen bij u opkomen indien u gaat werken in saudi arabië, is het verstandig om een internatonaal belastingadviseur naar uw situatie te laten kijken. Hier leest u meer over voorkoming dubbele belasting.

  • U heeft een koophuis in Nederland; u vraagt zich af of u deze na emigratie (van het gezin) nog kunt aanhouden; 
  • U vertrekt alleen; u gaat werken in Saudi arabië en uw vrouw blijft in Nederland achter voor de eerste paar maanden. U vraagt zich af of zij nog gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek; 
  • U vraagt zich af of er nog gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek nadat uw volledige gezin is verhuisd en u nog een koophuis aanhoudt in Nederland; 
  • U wilt graag weten wat er gebeurd met uw Nederlandse zorgverzekering na emigratie; 
  • Uw vrouw heeft recht op kinderbijslag en volledige kinderopvangtoeslag; u vraagt zich af of dit ook na uw emigratie nog geldt;
  • U heeft spaargeld en vraagt zich af of het fiscaal gunstig is om dit in Nederland te houden;
  • U vraagt zich af of het verstandig is om zoveel mogelijk inkomen dat u het KSA hebt verdiend in het buitenland te houden; 
  • Uw man heeft een baanaanbod in Saudi Arabie. U blijft in NL wonen, nu vraagt u zich af of uw man buitenlands belastingplichtig wordt en uzelf binnenlandsplichtig blijft.

Werken in Saudi-arabië – wat kunnen we voor u betekenen?

Suurmond Belastingadviseurs adviseert al meer dan 35 jaar particulieren bij werken en wonen in het buitenland. Met name de laatste jaren hebben wij ons gericht op situaties met betrekking tot Saudi-Arabië en het midden oosten. Na een eerste contact wordt er gekeken of wij de partij zijn die u verder kan helpen. 

In een contactformulier of e-mail legt u uw situatie voor en stelt u de vragen die u heeft. Uw situatie wordt bekeken door een van onze adviseurs. Aan de hand daarvan wordt er verdere informatie gevraagd. Ons uurtarief is €210 excl. 21% BTW.

Een adviseur kijkt welke zaken er specifiek op uw situatie van toepassing zijn en welke onderdelen belangrijk zijn om van tevoren te regelen. Er wordt een adviesvoorstel gemaakt over alle onderdelen waar u begeleiding bij nodig heeft. 

Wij stellen u vervolgens op de hoogte van het aantal uren dat er naar verwachting nodig zal zijn. Dit is niet in alle gevallen nauwkeurig in te schatten omdat wij afhankelijk zijn van beschikbare gegevens en toelichting. Bovendien zijn wij afhankelijk van de wijze waarop een inspecteur reageert op het ingenomen standpunt. Er kan hierna zo nodig een adviesgesprek op locatie of online ingepland worden.

Er kan hierna zo nodig een adviesgesprek op locatie of online ingepland worden.

Voorbeeldsituaties werken in Saudi-arabië

Zo hebben wij onze klanten geholpen. Lees hier hun vragen en ons advies.

Mijn echtgenoot overweegt een baananbod in het kingdom of saudi arabia. Als hij hierop ingaat, zou ik hier blijven wonen met onze zoon. Is het mogelijk dat mijn man buitenlands belastingplichtig wordt en ik binnenlands belastingplichtig blijf? Wij hebben ook een woning in NL.

Het uitschrijven heeft als nadeel dat er geen sprake kan zijn van fiscaal partnerschap. De woning zal voor 50% bij u in box 1 blijven, terwijl de 50% van uw echtgenoot mogelijk in box 3 terecht komt. Als uw echtgenoot ingeschreven blijft  dan dient het gehele KSA salaris waarschijnlijk vermeld te worden in de NL aangifte. Vervolgens kan er ook van een werkkalender gebruik gemaakt worden.

Ik ga in Saudi Arabië werken. Ik blijf er een paar jaar als het goed bevalt. Ik houd in Nederland mijn huis aan waar mijn vrouw blijft daar wonen. Ik reis om de paar weken terug. Ik krijg hypotheekrente aftrek en heb in NL inkomsten uit een eigen BV en uit loondienst. Hoeveel inkomstenbelasting moet ik in NL betalen over mijn inkomen uit Saudi arabie en hoeveel belasting moet ik in nl betalen mocht ik in saudi arabie werken? Is het verstandig om mezelf uit te schrijven?

De uitschrijving geeft potentieel het meeste zekerheid dat het KSA salaris niet in Nederland belast wordt. Dit heeft diverse gevolgen: wanneer geen of nauwelijks sprake is van werkdagen buiten het KSA, dan kan het een overweging zijn om uzelf niet uit te schrijven. Er bestaat soms de mogelijkheid dan, dat de eigen woning aftrek geheel aan uw echtgenoot toegerekend kan worden.

Het belang van het inschakelen van een internationaal belastingadviseur

Wanneer u van plan bent om in het Kingdom of Saudi Arabia te gaan werken dan is het belangrijk om een belastingadviseur met expertise daaromtrent uw situatie onder de loep te laten nemen. U wilt natuurlijk zeker weten dat u uw nieuwe baan goed begint en niet jaren later tot de ontdekking komt dat uw belastingzaken niet goed geregeld waren. 

Met het advies van onze belastingadviseurs,, bent u ervan verzekered dat u bijgestaan wordt door een belastingadviseur met de relevante kennis in uw situatie. Ons team is goed op de hoogte van de belastinggevolgen van het wonen en/of werken in Saudi-Arabië. 

Als gevolg hiervan, bent u goed voorbereid als u gaat werken in saudi arabië. U weet hoeveel belasting u zal betalen in Nederland over uw inkomen uit het kingdom of saudi arabia. U weet bijvoorbeeld wat de implicaties zijn van het aanhouden van uw huis in Nederland, of hoe om te gaan met uw spaargeld dat uw in het kingdom of saudi arabia opbouwt. In de meest uiteenlopende situaties kunnen wij u voorzien van volledig internationaal belastingadvies.

Hier kunt bekijken welke landen een belastingverdrag met Nederland hebben.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials