Internationaal werken en fiscale gevolgen coronavirus

Update 12-2-2021

Wist u dat het coronavirus en zijn maatregelen ook gevolgen kunnen hebben voor uw belastingaangifte 2020? Uw fysieke werklocatie is fiscaal erg belangrijk en bepaalt waar u inkomstenbelasting moet betalen. Zag uw internationale woon-/werksituatie er in 2020 anders uit dan verwacht door het coronavirus? Werkte u bijvoorbeeld meer dan verwacht in Nederland voor uw buitenlandse werkgever? Of andersom, werkte u meer dan verwacht vanuit het buitenland voor uw Nederlandse werkgever? Houd er rekening mee dat ook dit fiscale gevolgen kan hebben. Wij kijken graag naar uw situatie.

Gaat uw internationale woon-/werksituatie er ook in 2021 anders uitzien dan is het raadzaam om te anticiperen op eventuele belastinggevolgen. U kunt uw situatie aan ons voorleggen om er voor te zorgen dat deze belastinggevolgen minimaal zijn.

Welke situaties?

Door het COVID-19 coronavirus is er veel veranderd voor werkenden. Dat is al het geval voor mensen die gewoon in Nederland werken, maar wat indien u normaal gesproken een internationale woon- /werksituatie heeft? Het kan dan allemaal anders lopen dan gepland. U moet misschien noodgedwongen in een ander land werken dan u dacht of kunt tijdelijk niet werken, bijvoorbeeld in onderstaande situaties:

  • u moet gedwongen thuis werken in Nederland en kunt niet meer werken in het buitenland;
  • u kunt niet meer in het buitenland werken en kunt ook niet vanuit Nederland thuiswerken, maar krijgt uw loon wel doorbetaald;
  • of u kunt niet meer in het buitenland werken, maar het werk ook niet vanuit Nederland doen en krijgt geen loon doorbetaald, maar u ontvangt een (tijdelijke) WW-uitkering;
  • Het kan ook zijn dat u helemaal niet kunt werken omdat u zelf en/of gezinsleden ziek thuis zijn door het coronavirus;
  • Of uw detacheringscontract of uitzending in het buitenland is uitgesteld of juist verlengd vanwege de situatie.

Er zijn dan ook fiscale gevolgen omdat er in een ander land belasting zal worden geheven dan normaal/ verwacht.
Voorbeeldsituatie fiscale gevolgen coronavirus bij internationaal werken.

Eerder berichtten wij al dat er gelukkig geen gevolgen zijn voor sociale verzekeringen (indien u over de grens woont of werkt in de EU, EER of Zwitserland). Zit u in een situatie zoals hierboven genoemd en wilt u weten wat dit voor fiscale gevolgen zal hebben of hoe u hiermee rekening kunt houden? Neem dan contact met ons op en leg uw situatie aan ons voor.

 

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze expertise waarin wij als internationaal belastingadviseurs cliënten bijstaan.

Wij voorzien ook van advies in andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, de inkeerregeling, belastingaangifte, het adviseren bij remigreren of het houden van een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Ook dat is toegevoegde waarde in de vorm van het in de toekomst voorkomen van een nadeel.

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
T: +31 (0)10-3033701
E: belastingadvies@jcsuurmond.nl

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials

 