Ontvangt u pensioen uit het buitenland?
Ontvangt u pensioen uit het buitenland? Weet u welk land heffingsrecht heeft? En moet u dit eigenlijk wel aangeven in uw Nederlandse belastingaangifte? Het heeft alles te maken met het verdrag met het land waaruit u pensioen ontvangt.
Verdragen
Waar pensioen belast wordt hangt af van het verdrag dat Nederland heeft gesloten met het land waaruit het pensioen afkomstig is. Elk verdrag is anders dus daarom moet in elke situatie het verdrag goed bestudeerd worden. Soms zijn artikelen in het verdrag op verschillende manieren te interpreteren. Wij kunnen u helpen een standpunt in te nemen.
Voorkoming dubbele belasting bij pensioen uit het buitenland
Als u in Nederland woont, bent u in beginsel in Nederland belastingplichtig voor wereldwijd inkomen en vermogen. Uw buitenlandse pensioen moet in dit geval aangegeven worden in de aangifte inkomstenbelasting. Voor grensoverschrijdende aspecten, zoals het buitenlandse pensioen, dient vervolgens het verdrag geraadpleegd te worden. Stel het heffingsrecht over het pensioen is aan Nederland toegewezen, dan betaalt u in Nederland inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Stel het heffingsrecht is echter aan de bronstaat toegekend, dan geldt normaliter aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.
De manier waarop de aftrek berekend dient te worden, is meestal in het verdrag vastgelegd. Zo is er bijvoorbeeld de verrekeningsmethode, waarbij rekening gehouden wordt met de in het bronstaat betaalde heffing. Soms is echter de vrijstellingsmethode van toepassing, waarbij de aftrek evenredig wordt berekend.
Geen verdrag?
Als Nederland met de bronstaat geen verdrag gesloten heeft, hebben we weer een volledig andere situatie. De nationale wetgeving is dan van toepassing. Dit hoeft niet direct te betekenen dat uw pensioen in Nederland belast is. Wij zijn up to date met de laatste verdragen en wijzigingen en hebben veel kennis en ervaring met het toepassen hiervan.