Eindejaarstips 2023 Particulier – Overige belastingtips en wijzigingen

Hier zijn een paar belangrijke tips voor u als particulier:

•Verwacht u dat u over het belastingjaar 2023 of 2024 een hoger bedrag aan belasting moet betalen? Vraag tijdig een voorlopige aanslag aan, om belastingrente te besparen. U betaalt belastingrente als de aanslag over een bepaald jaar later dan 6 maanden na afloop van het betreffende kalenderjaar wordt opgelegd. De belastingrente is per 1 juli 2023 verhoogd naar 6%. Om er zeker van te zijn dat een voorlopige aanslag tijdig wordt opgelegd adviseren wij deze voor 1 april 2024 aan te vragen. De aanslag over het voorgaande jaar moet ineens betaald worden. De aanslag over het lopende belastingjaar mag u in termijnen betalen. Heeft u hierover vragen? Wij zijn u graag van dienst bij het aanvragen van een voorlopige aanslag.

•Indien u verwacht nog een teruggave te ontvangen voor het jaar 2018, dient voor 31 december 2023 een aangifte Inkomstenbelasting over dit jaar ingediend te worden. In 2023 verloopt namelijk de 5 jaarstermijn voor het indienen van deze aangifte.

•Bundelt u voor zover mogelijk aftrekbare kosten zoals ziektekosten en giften in één bepaald jaar. Zo wordt eerder een aftrekpost behaald en komt de drempel maar één keer in mindering op de uitgaven. Voor giften vervalt de drempel overigens helemaal indien u de gift aan een charitatieve instelling voor 5 jaar vastlegt.

•Zoals in de inleiding vermeld, indien u van plan was (laag-renderende) beleggingen (zoals aandelen, cryptovalutas, onroerend goed) om te zetten in banktegoeden, is het voordelig om dit voor het einde van het jaar te doen, aangezien er dan potentieel een groot bedrag aan box 3-belasting voor 2024 bespaard wordt. Dit omdat overig vermogen zoals beleggingen tegen het hoogste tarief belast worden en banktegoeden tegen een lager tarief. Ook is het voordelig om vorderingen en uitgeleende bedragen, waar mogelijk, voor het einde van het jaar op te eisen, aangezien deze ook tegen het hoogste tarief belast worden.

•In 2023 mogen aftrekposten tegen maximaal het lage tarief van 36,93% in aftrek worden gebracht ook indien uw inkomen in de hoogste schijf valt. Hiermee is de afbouw van het aftrekpercentage voor vrijwel alle aftrekposten en andere vrijstellingen voltooid.

•Indien u in 2021 een zg. jubelton (eenmalige schenkvrijstelling van maximaal € 100.000,–) ontving en u heeft dit bedrag nog niet volledig gebruikt, dan dient u dit nog in 2023 aan uw huis te spenderen, indien dit niet gebeurt zal er over het niet gebruikte deel schenkbelasting verschuldigd zijn. Een jubelton die in 2022 werd ontvangen dient uiterlijk in 2024 uitgegeven te zijn.

•Het in 2022 ingevoerde STAP-budget ter vervanging van de studiekostenaftrek in de Inkomstenbelasting wordt per 1 januari 2024 afgeschaft. Vooralsnog is hiervoor geen vervangende regeling in de plaats gekomen.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials