Uw buitenlands pensioen deels onbelast ontvangen?

Nog meer financiële armslag om optimaal van uw pensioen te genieten? Indien u in Nederland woont en pensioen ontvangt uit het buitenland kunt u dit in sommige gevallen (deels) onbelast ontvangen. 

Heeft u gewerkt in het buitenland en hier pensioen opgebouwd? Wanneer u in verschillende landen gewerkt heeft, kunnen er verschillende pensioenpotjes zijn opgebouwd.

Waar is dit pensioen belast?

Per pensioen, en per land, en het relevante belastingverdrag, hangt het er weer van af of over het pensioen in Nederland of in het buitenland belasting betaald moet worden. Sommige grotere werkgevers hanteren het ‘base country’ principe waar ook gedurende een buitenlandse periode het pensioen uitsluitend in een land opgebouwd wordt.

In de regel, maar daarop zijn uiteraard uitzonderingen, geldt voor een bedrijfspensioen dat dit uiteindelijk belast wordt in het land waar u woont wanneer het pensioen uitkeert.

Wanneer is pensioenuitkering wel belast?

Wanneer de pensioenpremies tijdens de opbouw aftrekbaar waren (fiscaal gefacilieerd), is het niet onredelijk dat de pensioenuitkeringen uiteindelijk belast worden.

Wanneer is pensioenuitkering niet belast?

In sommige gevallen is pensioen echter (deels) niet fiscaal gefacilieerd opgebouwd; de pensioenpremies hebben niet geheel tot aftrek geleid. In dat geval wilt u natuurlijk niet dat de pensioenuitkeringen alsnog belast worden.

In welke situaties is uw pensioenuitkering vaak niet belast?

Dit kan met name spelen bij:

  • (gedeeltelijke) opbouw in een land dat een volledig ander pensioenstelsel heeft dan Nederland, waarbij de premies niet aftrekbaar zijn.
  • werk voor een internationale organisatie. Bij een internationale organisatie is het salaris in sommige gevallen belastingvrij.

Uw buitenlands pensioen onbelast laten uitkeren?

In deze situaties is het zeer belangrijk om na te gaan of uw pensioen deels onbelast uitgekeerd zou moeten worden. In bepaalde situaties komt een deel van het pensioen dan in box 3 terecht, wat over het algemeen een stuk voordeliger is.

Wanneer u in een dergelijke situatie zit adviseren wij zo snel mogelijk contact op te nemen om de mogelijkheden na te gaan.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01
Belastingconsulentennummer: 330826

Socials