Woning in buitenland en inkeerregeling

Bezitters van buitenlands vermogen hebben veel redenen om zich zorgen te maken. Soms terecht, maar soms ook niet. Het kan makkelijker zijn dan verwacht om buitenlands vermogen aan te geven voor de eerste keer.

Slapeloze nachten door jacht op verzwegen vermogen

De jacht op zwartspaarders door de fiscus heeft al veel mensen met verzwegen buitenlands vermogen de nodige slapeloze nachten bezorgd. De druk neemt toe nu steeds meer buitenlandse banken meewerken aan het verschaffen van informatie over hun Nederlandse (voormalige) cliënten. De inkeerregeling heeft een uitweg geboden waardoor men tegen een boete alsnog schoon schip kon maken. Inmiddels is deze boete echter 120% en is er sprake van afschaffing van de inkeerregeling. Voor diegenen die nog steeds buitenlands vermogen bezitten dat (nog) niet bekend is bij de Belastingdienst reden voor veel kopzorgen. Dit is echter niet in alle gevallen terecht. Indien het gaat om een buitenlandse woning die men nooit heeft opgegeven, is dit vrij eenvoudig recht te zetten.

Buitenlandse woning  en de inkeerregeling

Men heeft in dit geval wel verzaakt om de buitenlandse woning op te geven bij de Belastingdienst, maar voor een buitenlandse woning kan men gebruik maken van de aftrek ter voorkoming dubbele belasting. Er is dan in Nederland geen belasting verschuldigd, aangezien er reeds een belastingplicht is in het land waar de woning zich bevindt. Het is in dit geval zaak om wel zo snel mogelijk alsnog de buitenlandse woning op te geven middels de inkeerregeling. Indien het huis namelijk verkocht wordt, zit men met een som geld waarvan de fiscus vragen gaat stellen over de herkomst.

Wat gebeurt er als de Belastingdienst erachter komt?

In het geval dat de woning niet is aangegeven en de Belastingdienst komt erachter, bestaat de kans dat enige vorm van sanctie wordt opgelegd; er is immers geen volledige aangifte gedaan, dit is een fiscaal misdrijf. Een volgende logische vraag is dan hoe (en waarvandaan) de buitenlandse woning indertijd gefinancierd werd.Aangezien er echter geen belasting verschuldigd is geweest, kan de boete aangevochten worden. Dit kan wel een langdurig proces zijn.

Wat te doen in uw situatie?

Wilt u graag uw situatie aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op.

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials