
Woning in buitenland en inkeerregeling
Bezitters van buitenlands vermogen hebben veel redenen om zich zorgen te maken. Soms terecht, maar soms ook niet. Het kan makkelijker zijn dan verwacht om buitenlands vermogen aan te geven voor de eerste keer.
Slapeloze nachten door jacht op verzwegen vermogen
De jacht op zwartspaarders door de fiscus heeft al veel mensen met verzwegen buitenlands vermogen de nodige slapeloze nachten bezorgd. De druk neemt toe nu steeds meer buitenlandse banken meewerken aan het verschaffen van informatie over hun Nederlandse (voormalige) cliënten. De inkeerregeling heeft een uitweg geboden waardoor men tegen een boete alsnog schoon schip kon maken. Inmiddels is deze boete echter 120% en is er sprake van afschaffing van de inkeerregeling. Voor diegenen die nog steeds buitenlands vermogen bezitten dat (nog) niet bekend is bij de Belastingdienst reden voor veel kopzorgen. Dit is echter niet in alle gevallen terecht. Indien het gaat om een buitenlandse woning die men nooit heeft opgegeven, is dit vrij eenvoudig recht te zetten.
Buitenlandse woning en de inkeerregeling
Men heeft in dit geval wel verzaakt om de buitenlandse woning op te geven bij de Belastingdienst, maar voor een buitenlandse woning kan men gebruik maken van de aftrek ter voorkoming dubbele belasting. Er is dan in Nederland geen belasting verschuldigd, aangezien er reeds een belastingplicht is in het land waar de woning zich bevindt. Het is in dit geval zaak om wel zo snel mogelijk alsnog de buitenlandse woning op te geven middels de inkeerregeling. Indien het huis namelijk verkocht wordt, zit men met een som geld waarvan de fiscus vragen gaat stellen over de herkomst.
Wat gebeurt er als de Belastingdienst erachter komt?
In het geval dat de woning niet is aangegeven en de Belastingdienst komt erachter, bestaat de kans dat enige vorm van sanctie wordt opgelegd; er is immers geen volledige aangifte gedaan, dit is een fiscaal misdrijf. Een volgende logische vraag is dan hoe (en waarvandaan) de buitenlandse woning indertijd gefinancierd werd.Aangezien er echter geen belasting verschuldigd is geweest, kan de boete aangevochten worden. Dit kan wel een langdurig proces zijn.
Wat te doen in uw situatie?
Wilt u graag uw situatie aan ons voorleggen? Neem dan contact met ons op.