Terug naar thuis!

Overweegt u om te remigreren naar Nederland? Een emigratie is vaak niet definitief en soms bevalt het thuisland gewoon beter! Misschien overweegt u terug te komen naar Nederland, nu uw kinderen klaar zijn met school en naar de universiteit willen in Nederland, of gewoon om dichter bij familie te zijn.

Hoe dan ook, bij het overwegen van een remigratie naar Nederland kunnen de belastinggevolgen doorslaggevend zijn. Vooral als u lange tijd in het buitenland heeft gewerkt (voor een Nederlands bedrijf) of uw eigen bedrijf heeft in het buitenland en nu wilt remigreren naar Nederland, is het verstandig om te kijken of de 30% regeling van toepassing is op uw situatie. Zelfs als u een kortere periode in het buitenland heeft gewoond en nu naar Nederland wilt remigreren, zijn er zaken om rekening mee te houden. We hebben de 4 belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij gezet.

remigreren naar nederland suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies

M-biljet

Tijdens het remigreren naar Nederland wordt uw buitenlandse belastingplicht omgezet naar binnenlandse belastingplicht. Het M-biljet is van toepassing op remigranten om hun wereldinkomen aan te geven voor het gedeelte van het jaar dat zij in Nederland hebben gewoond. Dit betekent dat niet alleen de inkomsten uit Nederlandse bronnen moeten worden opgegeven, maar ook de inkomsten die elders zijn verdiend.

Pensioen

Als u pensioen heeft en terugkeert naar Nederland, moet u overwegen of u het pensioen (deels) afkoopt vòòr uw verhuizing. Afhankelijk van het land en het type pensioenregeling, kunnen er verschillende regels en opties zijn met betrekking tot het overdragen, afkopen of behouden van het pensioen. We kunnen bijvoorbeeld kijken naar hoe uw pensioen wordt belast op basis van het verdrag en of het onder box 1 of box 3 valt.

30% regeling

Er is ook de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor de 30% regeling. Dit houdt in dat u gedurende 5 jaar 30% van uw inkomsten uit box 1 belastingvrij kunt ontvangen. Zelfs uw box 3 inkomen kan geheel belastingvrij zijn. Lees hier (link naar https://www.jcsuurmond.nl/30-regeling-voor-terugkerende-nederlands/) of u aan de voorwaarden voldoet. Soms zijn er mogelijkheden, zoals het oprichten van een bv, om de 30% regeling te verkrijgen.

Als zzp’er remigreren

Bent u zzp’er en vraagt u zich af hoe u uw bedrijf het beste naar Nederland kunt verhuizen? Het kan een optie zijn om een bv op te richten. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om de 30% regeling aan te vragen.

Voorkoming dubbele belasting

Als u bijvoorbeeld pensioen heeft opgebouwd in het buitenland en dit wordt ontvangen op uw Nederlandse bankrekening, wilt u voorkomen dat dit dubbel wordt belast in Nederland. Hier leest u meer over voorkoming dubbele belasting.

Gezin

Stel, u woont nu bijvoorbeeld met uw gezin in de VAE en u overweegt om later terug te keren naar Nederland vanwege werk. Heeft u al nagedacht over de fiscale gevolgen? In veel gevallen kan er al binnenlandse belastingplicht gelden op het moment dat uw partner en kinderen naar Nederland komen. We kunnen u helpen om vroegtijdig de gevolgen van uw remigratie te onderzoeken.

Opgebouwd kapitaal in het buitenland

Als u in het buitenland bijvoorbeeld kapitaal heeft opgebouwd, kunnen wij u helpen bij het inschatten van de gevolgen voor box 3 en hoe deze beperkt kunnen worden.

Al met al komt er bij een remigratie meer kijken dan u wellicht verwacht. Voor elke situatie zijn er meerdere scenario’s te bedenken. Wij helpen u graag met de taxplanning van uw remigratie naar Nederland om de belastinggevolgen zo veel mogelijk te beperken. Dat scheelt een hoop zorgen tijdens de verhuizing. Een hele belasting minder!

“Heel blij en dankbaar ben ik weer dat uw kantoor opnieuw mijn aangifte heeft verzorgd. Het is fijn dat ik weet dat u dit voor mij nog steeds wilt doen.”

– Cliënte sinds 15 jaar  –

“Buitengewoon tevreden met de afwerking van ingewikkelde en zeer diverse belastingzaken en aangiftes in verband met emigratie naar Zweden. Lastige kost voor ons als leken die steeds en zeer snel voor ons in duidelijke taal werd uitgelegd. Kortom; wij zijn zeer tevreden klanten niet op het laatst vanwege de persoonlijke benadering. Hartelijk dank Sander Suurmond. Wij blijven graag nog jarenlang van uw expertise gebruik maken!”

– Artie van Tuijn –

“Dhr. Sander Suurmond stond mij direct te woord n.a.v. een aanvraag voor een internationaal belastingadvies. In een kort telefoongesprek waren een hoop zaken direct helder. Vriendelijkheid, begrip en snelle afhandeling waren erg prettig in mijn situatie en in de toekomst zal ik zeker opnieuw contact opnemen indien nodig.”

– Nederlandse international uit Libanon –

Wie zijn Suurmond Belastingadviseurs

Al vanaf 1986 is internationaal belastingadvies onze focus waarmee wij als onze cliënten graag bijstaan.

Wij voorzien ook in advies bij andere internationale situaties zoals werken in het buitenland, inkeerregeling, m-biljet en remigratie of een tweede huis in het buitenland. De toegevoegde waarde die wij door ons fiscale advies kunnen bieden, vormt voor ons daarbij het speerpunt. Tevens dient niet over het hoofd te worden gezien dat een correcte aangifte problemen in de toekomst voorkomt. Dat bespaart tijd, geld en zorgen. Een hele belasting minder!

suurmond belastingadviseurs internationaal belastingadvies inkeerregeling belastingaangifte emigreren

Contact

J.C. Suurmond & zn. Belastingadviseurs
Zwarte Zee 100
3144 DE Maassluis
+31 (0)10-3033701
belastingadvies@jcsuurmond.nl

Nieuws

Nooit meer belastingtips mislopen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Algemene informatie

KvK Handelsregister: 27224918
BTW-nummer: NL 8016.36.668.B.01

Socials